80 x 65 cm, gesigneerd, particulier bezit.
Het gezicht op het dorp Voorst geeft een uitzicht op het dorp, gezien uit noordelijke richting, vanaf de boerderij De Adelaar aan de Rijksstraatweg 49.
Rechts in het midden loopt een stukje van de huidige Rijksstraatweg, van Gietelo in de richting van het dorp. Midden door het beeld loopt van links naar rechts de huidige Wilhelminaweg.
1
Oerink

2
Nederlands Hervormde Kerk

Op de hoek van de kerk staat een gerechtslinde waaronder van oudsher recht werd gesproken in een jaarlijkse zitting van het Veluws Landgericht. Visser heeft er weinig aandacht aan gegeven, terwijl het een imposant exemplaar moet zijn geweest. De Gelderse Volksalmanak verzekert in 1852 'dat de leeftijd van deze ongewonen boom wel tot verre boven twee eeuwen kan klimmen'. De linde werd in 1895 wegens ouderdom gekapt en vervangen door een nieuw exemplaar.
3
School

Het eerste schoolgebouw bestond uit één lokaal van 30 meter lang, 10 meter breed en 6 voet hoog. Van dat gebouw bestaan geen foto’s en op Vissers schilderij kunnen we jammer genoeg ook niet zien hoe het er precies uit heeft gezien. De school werd een paar keer verbouwd en uitgebreid. Hij werd in 1976 uiteindelijk naar een andere locatie verplaatst. Het oude gebouw werd aangepast en biedt nu plaats aan het dorpshuis.

(Oudheidkundige Kring Voorst)
4
Olde Wheme

De Olde Wheme werd in 1837 door de kerkvoogdij aan metselaar Hendrikus Carmiggelt verkocht. Die moet hem kort daarna hebben vernieuwd in de vorm zoals Visser hem tekende.
Het gebouw staat er nog steeds.
5
De Rageboom


(foto Oudheidkundige Kring Voorst)
6 en 7
Wapen van Gelderland en het lijkenhuisje

Links naast de Wapen van Gelderland tekende Visser nog het lijkenhuisje dat vroeger bij de vicarie hoorde.

De kerk en het Wapen van Gelderland rond 1955 gezien vanaf de Rijksstraatweg
(foto Oudheidkundige Kring Voorst)
8
Villa Dalenoord
Vrijwel aansluitend aan het Wapen van Gelderland tekent Visser een groot gebouw, aan de bovenkant uitgevoerd met een tympaan en daarin een halfrond raam.
Schuin achter het Wapen van Gelderland stond aan de Rijksstraatweg de villa Dalenoord. Van het oorspronkelijke gebouw bestaan geen foto’s en het bouwjaar is onbekend. Het brandde rond het jaar 1900 af, werd herbouwd en was later het woonhuis van veearts Mulder. Die memoreerde eens tegen de huidige eigenaar van het schilderij, dat het afgebeelde gebouw het huis van zijn (voor)vader was.
Dalenoord, zoals herbouwd na de brand rond het jaar 1900, nu Rijksstraatweg 57.
Links op de achtergrond het Wapen van Gelderland
(foto: Oudheidkundige Kring Voorst)
9
De Beer

10
Beekzicht

De gronden waarover Visser uitkeek op het dorp, zijn tot op de dag van vandaag in handen van wat nu Landgoed Beekzicht heet.
Beekzicht begon in 1820 als agrarische belegging op de vruchtbare gronden langs de Voorsterbeek. De basis van het landgoed werd gelegd met de aankoop van diverse landbouwgronden en de boerderij de Adelaar door mr. Hendrik Jan Thooft (1787-1866).

(foto Gerhard Aberson, 12 april 2015)
11
Karman

De knecht met de hond loopt vooruit, bij de kar staat de boer (dat moet in dit geval een pachter van Thooft zijn) of een karman of ‘slepper’. Tegenwoordig zou je zeggen loonwerker.
Volgens de eigenaar van ‘Gezigt op het dorp Voorst’ zou het hier kunnen gaan om karman Barmentloo.
Verantwoording
Literatuur
- J.H. Hermsen, Onder den clockenslach van Voorst, Stichting Voorst 100 jaar, 1993
- Zicht op Voorst, Uitgave nr. 8 van de Oudheidkundige Kring Voorst, 2002
- landgoedbeekzicht.nl
Tekst
- M.H. Brascamp en G.E. Groenewold